DİRİLİŞTEN KURTULUŞA BİR DURUŞTUR ÇANAKKALE PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından Dirilişten Kurtuluşa Bir Duruştur Çanakkale Paneli düzenlendi.

Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirilen panele AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış, İslami İlimler Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Mustafa Güler, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Aydın ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan panelin moderatörlüğünü yapan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Aydın, Çanakkale Zaferini 104. Yıl dönümünde üniversite olarak değişik platformlarda bu etkinlikleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Araş. Gör. Ramazan Hüseyin Biçer ise “Çanakkale Cephesinde Deniz Savaşları” konulu sunumunda Çanakkale savaşlarının iki safhadan oluştuğunu ifade etti. Biçer, “Bir tanesi 19 Şubat-18 Mart tarihleri arasında gerçekleşen deniz savaşları diğeri ise kara savaşlarıdır. Çanakkale Savaşının tek amacı 1. Dünya Savaşını en kısa sürede bitirmek. Bununda amacı Çanakkale Savaşı ile Çanakkale Boğazını geçtikten sonra Osmanlı Payitahtını ele geçirmek. 19 Şubatta İngilizler Çanakkale Deniz harekatını başlatıyorlar. Deniz savaşı sırasında ilk atılan top mermisini de Agamemnon Zırhlısına attırıyorlar. Deniz savaşları Şubat tarihi ile başlamıyor. Bundan 2-3 ay önce yine İtilaf Devletlerince yine Çanakkale Boğazına saldırı girişimleri olduğunu biliyoruz. Bunlardan bir tanesi olan 3 Kasım 1914’te yapılan Gelibolu Savaşlarıdır” diye konuştu.

“Müttefik devletler karadan çıkarma yapmak zorunda kaldı”

Fen Edebiyat Fakültesi Araş. Gör. Fatih Özaslan ise “Çanakkale Cephesinde Kara Savaşları” sunumunu gerçekleştirdi. 18 Mart zaferinin ardından müttefik devletlerin karadan çıkarma ordusunun kurulmasına karar verdiğini söyleyen Özaslan, “Bu ordu Anzak ordusu ve Fransa ile İngiltere birliklerinden oluşacaktı. 75 bin kişilik Anzak ordusu bu amaçla Limni Adasında toplanırken Türk tarafı da burada 5. orduyu kurmuştur. Bu ordunun başına da Alman Liman Von Sanders geçirilmiştir. Liman Von Sanders birlikleri boğaza tamamen yaymayıp kendi kafasında düşündüğü muhtemel çıkarma bölgelerine toparlamıştır. Asıl çıkarma Seddülbahir ve Arıburnu’na yapılacakken bir kısım Avustralyalı askerleri taşıyan gemilerin Kabatepe’ye çıkması gerekirken akıntıya kapılarak Arıburnu’na çıkmak zorunda kalmıştır. Bu durumu göre Mustafa Kemal kendisi inisiyatif alarak burada 57. alay ile bir dağ bataryasını birleştirmiş ve Arıburnu’na sevk etmiştir” dedi.

Savaş 2 yıl daha uzadı

Fen Edebiyat Fakültesi Araş. Gör. Mehmet Yağcı ise “Çanakkale Zaferinin Türk ve Dünya Açısından Önemi” konulu sunumunda Çanakkale Boğazının aşılamaması sebebiyle savaşın 2 yıl daha uzadığını dile getirdi. Yağcı, “Rusların yardımına gidilme ve Almanya’nın kuşatılma projesi aksamış. Aynı zamanda bu Rusya’yı silah ve yardımdan mahrum bırakmakla kalmamış yarım milyonu aşkın İngiliz ve Fransız askerin bu cepheye sevkine sebep olmuştur. Dolayısıyla Almanya’ya Batı Cephesinde rahat etme imkanı da sağlanmıştır. Deniz ve kara hareketleri birlikte incelendiğinde görülüyor ki İngiltere ve Fransa 1 yıldan fazla süre Gelibolu yarımadasında yarım milyondan fazla kuvveti tutmak zorunda kalmıştır. Bu da savaşın genel gidişatını etkilemiştir. Baltık’tan ve Avrupa’dan Almanlar tarafından ablukaya alınan Rusya, Boğazlar ve Karadeniz’den de Türkler tarafından kapatılınca Çarlık Rusyası yıkılmıştır. İtilaf Devletleri Çarlığı kurtaramadıkları gibi, bir de Sovyetlerle uğraşmak zorunda kalmışlardır. Kapitalist Avrupa Sosyalizmin ülkelerine yayılacağından korkmuş, ayrıca Orta ve Yakın Doğu’da da Sovyet yayılmacılığı Çarlık emperyalizmini aratmayan bir nitelikte ortaya çıkmıştır ” şeklinde konuştu.

Panel soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.

19 Mart 2019, Salı 446 kez görüntülendi