Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde 2022 yılında gerçekleştirilen 100. Yılında Uluslararası Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi Sempozyumu bildirileri kitap olarak yayımlandı. 4 cilt olarak basılan eser, 26-28 Ağustos 2022 tarihleri arasında Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen, yurt içi ve yurt dışından 104 katılımcının 6 oturumda sunduğu her biri özgün 89 bildirinin yazarları tarafından yeniden gözden geçirilerek düzenlenmesi ve genişletilmesi sonucunda ortaya çıktı.

Açış konferansını Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın verdiği sempozyum bildirilerini içeren kitabın en önemli özelliği Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi’nin tarihten diplomasiye, plastik sanatlardan sinemaya çok geniş bir perspektiften ele alınması ve tematik bölümlerden oluşması. Bu anlamda eser; “Büyük Taarruz Sürecinde Siyasi ve Diplomatik Gelişmeler, Büyük Taarruz’un Askeri Hazırlıkları, Büyük Taarruz Harekâtı, Yunan İşgal Uygulamaları, Büyük Taarruz’un Ekonomik ve Demografik Yönleri, Büyük Taarruz’da Ulaşım ve İletişim, Büyük Taarruz’da Propaganda ve Algı, Yabancı Arşiv ve Kaynaklarda Büyük Taarruz, Uluslararası Alanda Büyük Taarruz’un Yansımaları, Yabancı Basında Büyük Taarruz, Büyük Taarruz ve İç Gelişmeler, Hatıratlarda Büyük Taarruz, Biyografiler, Sinema ve Görsel Kaynaklarda Büyük Taarruz, Görsel Sanatlarda Büyük Taarruz ve Büyük Taarruz Kutlamaları” başlıklı 16 bölümden ve toplam 89 yazarın çalışmasından oluştu.

“AKÜ’nün prestij yayınlarından biri oldu”

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, 26-28 Ağustos 2022 tarihleri arasında düzenlenen 100. Yılında Uluslararası Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi Sempozyumunun hem Büyük Taarruz’un 100. yılı olması hem de AKÜ’nün kuruluşunun 30. yılı olması nedeniyle önem arz ettiğini belirtti. Karakaş, “2022 yılında Türkiye’nin kuruluşundaki en önemli dönüm noktalarından biri olan Büyük Taarruz ile ilgili uluslararası bir etkinlik gerçekleştirdik. Yurt içinden ve yurt dışından pek çok bilim insanı sadece bu toprakların değil, yakın coğrafyanın da kaderine etki eden Büyük Taarruz’un tüm yönlerini 3 gün süren sempozyumda masaya yatırdılar. Sempozyum neticesinde ise 100. yılı olması nedeniyle bu etkinlikte sunulan bildiriler, yoğun bir çalışma neticesinde kitap haline getirildi” dedi. Karakaş, “2022, Büyük Taarruz’un 100. yılı olmasının yanında üniversitemizin kuruluşunun 30. yılıydı. Bu noktada yayımlanan kitap üniversitemizin prestij yayınları arasında yerini almış oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 100. Yılında Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi kitabı farklı disiplinlerden pek çok bilim insanının katkısı ile hazırlanmıştır. Bu kitap, ecdadımızın tarihin kırılmasına vesile olmuş başarılarını gelecek nesillere aktarabilme adına büyük önem arz etmektedir” diye konuştu. Karakaş, “Bu vesile ile sempozyumun gerçekleşmesinde bizlerin yanında olan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına ve Türk Tarih Kurumuna teşekkür ediyorum. 100. Yılında Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi kitabının gelecekte kaynak bir kitap olarak bilimsel çalışmalara katkı sunacağına inancımı ifade ediyor, sempozyum safhasından kitabın baskı safhasına kadar emek veren başta Tarih Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Gürsoy Şahin ve katkı sunan  tüm personelimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Eserin dijital hâline ulaşmak için tıkayınız.

 

20 Temmuz 2023, Perşembe 61 kez görüntülendi