Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığı tarafından “Başlangıcının 110. Yılında Birinci Dünya Savaşı” çalıştayı gerçekleştirildi.

Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Seminer Salonunda düzenlenen çalıştaya; Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Altıntaş, Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Güneş, Prof. Dr. Feyza Kurnaz Şahin, Dr. Öğretim Üyesi Fatih Özaslan ve Dr. Öğretim Üyesi Talat Koçak ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.

“Bugünü anlamak için geçmişe bakmak gerek”

Programın açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Gürsoy Şahin, Birinci Dünya Savaşı öncesinde cephelerde devam eden savaşlar sonucunda, Osmanlı Devleti’nin de 4 yıl süren 1. Dünya Savaşı’na dahil olduğunu belirtti. Şahin, “Bir yönüyle Birinci Dünya Savaşı’nın üzerinden 110 yıl geçmiş olması nedeniyle bir yönüyle de ülkemizin içinde bulunduğu hassas bir dönemde, Birinci Dünya Savaşı hangi şartlarda başlamıştı; çıkarılacak dersler nedir; Osmanlı İmparatorluğunun savaştığı cepheler, cephelerde alınan yenilgiler ya da zaferler üzerinden nasıl sonuçlar çıkarmalıyız konularını konuşmanın çalıştay formatında, müzakere edilerek değerlendirmenin yerinde olacağını düşünerek böyle bir adım attık” dedi. Şahin, bugünü anlamak veya anlamlandırabilmek için Birinci Dünya Savaşı öncesinde, sırasında nasıl bir sürecin yaşandığını değerlendirmenin de önemini vurguladı.

6 oturumda gerçekleştirildi

6 oturumda gerçekleştirilen çalıştayın Prof. Dr. Ahmet Altıntaş moderatörlüğünde düzenlenen “1. Dünya Savaşı’nda Doğu Cephesi (Sarıkamış Harekâtı)” başlıklı oturumunda Tarih Bölümü Öğrencisi Selman Salman “Kazım Karabekir’in 1. Dünya Savaşı Faaliyetleri” ve Tarih Bölümü Öğrencisi Sümeyye Yurt “1. Dünya Harbinde Türk-Alman İlişkileri” konulu bildirilerini sundu. Prof. Dr. Mehmet Güneş’in başkanlığındaki “Çanakkale Savaşlarında Şehit Olan Afyonkarahisarlılar” başlıklı oturumda ise Tarih Bölümü Öğrencisi Ayşegül Kâhya, “Çanakkale Kara Savaşları” ve Tarih Bölümü Öğrencisi Fatih Karakoşlu “1. Dünya Savaşı Gizli Antlaşmaları; Sykes-Picot” konularında bilgiler paylaştı. Çalıştayın “1. Dünya Savaşı’nda Sansür” başlıklı Prof. Dr. Feyza Kurnaz Şahin moderatörlüğündeki oturumunda ise Tarih Bölüm Öğrencisi Gülçin Elibol “Osmanlı Devleti’nde Kadının Toplundaki Yeri” ve Tarih Bölüm Öğrencisi Haticenur Yılmaz ise “1. Dünya Savaşı’nda Kadın ve Propaganda” hususlarında bilgiler verdi.

Çalıştayın 4. oturumu Prof. Dr. Gürsoy Şahin moderatörlüğünde “1. Dünya Savaşı’ında Mukabele-i Bilmisil Uygulamaları” başlığıyla gerçekleştirilirken “1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı İktisadi Durumu” konusunu Tarih Bölüm öğrencisi Anıl Şafak, “Bolşevik İhtilali ve Rusya’nın Savaştan Çekilme Süreci” konusunu ise Tarih Bölüm Öğrencisi Cemal Kalkan anlattı. Dr. Öğretim Üyesi Fatih Özaslan başkanlığında gerçekleştirilen “1. Dünya Savaşı’nda Basın” temalı oturumda ise Doktora Öğrencisi Büşra Okşar tarafından “1. Dünya Savaşı’nda Bursa Hilal-i Ahmeri” ve Tarih Bölümü Öğrencisi Özlem Karataş tarafından “1. Dünya Savaşı’nda Kıtlık” konuları anlatıldı. Moderatörlüğünü Dr. Öğretim Üyesi Talat Koçak’ın yaptığı “Apameia Barışı (MÖ.188)-Sevr Antlaşması (MS. 1920): Bir Mukayeseli Tarih Çalışmaları” başlıklı oturumda ise Tarih Bölüm Öğrencisi Semih Üstüner, “1. Dünya Savaşı Teknolojik Yenilikleri” Tarih Bölüm Öğrencisi İbrahim Efe Göktaş ise “Versay Barışı” başlıklı bildirilerini sundu.

Çalıştay soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

27 Aralık 2024, Cuma 195 kez görüntülendi